Deszcz

Gem468

novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Abyś nie poniósł konsekwencji
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Chcę powiedzieć, jak mi powiedziałeś, że możesz pojechać do Azji, ale możesz zostać zbanowany, ponieważ strona pomyśli, że to VPN, więc gdy tam będziesz, możesz użyć egipskiego VPN
novice rank iconhamzaispro: najgorsze w Egipcie jest to, że Gamehag nie wie, czy zaliczać je do Afryki czy Azji, więc daj mi niektóre z Afryki i niektóre z Azji
novice rank iconhamzaispro: nie wiem, co masz na myśli
adept rank iconKitsuAngel: Popcorn emote (inline chat version)
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Bez urazy
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Chociaż wątpię, że taki istnieje, ponieważ nigdy go nie widziałem
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Czy nie byłoby dobrze użyć wtedy egipskiego VPN-a?
SystemGamehag: Dołącz do naszego Discord po codzienne rozdania Klejnotów!
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Hahaha
novice rank iconSunkDiagram1865: Czy jest jakiś sposób, aby szybko wymienić na Pelerynę Doświadczenia
novice rank iconhamzaispro: najgorsze jest to, że egipt należy do azji i mogę teraz pojechać do azji, ale zostanie to policzone jako VPN i zostanę zbanowany
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: To prawda, rzadko można znaleźć miejsce, gdzie Afryka i Republika Południowej Afryki otrzymują dużo punktów
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Trudno jest zdobyć rzeczy, ale gdy je masz, czujesz satysfakcję i chcesz iść dalej
novice rank iconhamzaispro: nigdy nie widzę ankiet
novice rank iconSunkDiagram1865: Co robić, jeśli nie ma ankiet do wypełnienia
novice rank iconhamzaispro: Afryka i Ameryka Południowa otrzymują mniej punktów z powodu słabej gospodarki
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Też nie mam za dużo szczęścia hahaha
novice rank iconSunkDiagram1865: Dance Unique emote (inline chat version)
novice rank iconhamzaispro: jeśli jesteś z USA, możesz dostać 1 dolara dziennie, ale moje szczęście jest tak złe
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: To prawda, gdy deweloperzy myślą o tworzeniu nagród dla społeczności, prawie nigdy nie myślą o Egipcie
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Musiałbyś użyć kanadyjskiego VPN, aby zdobyć dobrą liczbę punktów
novice rank iconhamzaispro: Egipt jest najgorszym krajem do zdobywania nagród, jak w tej grze
novice rank iconhamzaispro: Egipt
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: A tak przy okazji, skąd jesteś?
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Czy to prawda
novice rank iconhamzaispro: ale są rzadkie, ponieważ nie są dostępne w wielu krajach
novice rank iconhamzaispro: te zostały stworzone przez tego samego dewelopera
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: cases.gg? Nie słyszałem o tym
novice rank iconhamzaispro: jeśli jesteś 1 na 1 milion, możesz osiągnąć poziom 10 na cases.gg w jeden dzień bez płacenia
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Najwięcej, co osiągnąłem, to 30k punktów i zajęło mi to miesiące
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: To naprawdę bardzo trudne
novice rank iconhamzaispro: jeśli masz wystarczająco dużo szczęścia, możesz zarobić do 10 dolarów dziennie
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Nagrody są dość duże*
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Dokładnie, ale nagrody są trochę duże, więc będziesz musiał na przykład zdobyć 12 tys. punktów, aby wymienić to na coś wartego około 30 dolarów lub 25 i tak dalej
novice rank iconhamzaispro: masz na myśli 1 dolara co 2 dni, ponieważ 1 dolar oznacza 1k punktów w tym i w grach Microsoft
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Ale w ciągu jednego dnia możesz zdobyć ponad 500 punktów przy użyciu VPN
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Tak, to jest jedyna wada
novice rank iconhamzaispro: ale ma dzienny limit punktów
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Pozwala również korzystać z VPN, aby zwiększyć liczbę nagród
novice rank iconhamzaispro: daj mi sprawdzić, nie odwiedzałem tego od wieków
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Tak
novice rank iconhamzaispro: nagrody
novice rank iconhamzaispro: Czy daje Steam, Xbox One i Xbox Series, Battle.net, Ubisoft i EA App i więcej?
novice rank iconJhosmar Hernández: Popcorn emote (inline chat version)
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Wolę Microsoft Rewards
novice rank iconhamzaispro: ponieważ to jedyna strona, która jest bezpieczna i daje wszystko
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Myślę, że to porzucę
novice rank iconOscar Ivan Zapata Garces: Już znudziła mi się ta strona haha
novice rank iconhamzaispro: Jeszcze 1 klejnot, aby otrzymać premię nie człowieku
Zaloguj się, aby rozpocząć czatowanie

51

0/160

Glauberyt, czyli polski PM

stawiar avatar

stawiar

September 12, 2017 at 01:45 PM

Cześć, ja jestem Stawiar, a dziś chciałbym opowiedzieć Wam nieco więcej o polskim pistolecie maszynowym, którym jest PM-84 (Glauberyt). Zapraszam.

Na początku lat 70 XX wieku za czasów PRL'u, rozpoczęto prace nad nową bronią palną oznaczoną kryptonimem Glauberyt. A toczyły się one w trzech niezależnych zespołach konstrukcyjnych, w tym dwa z nich pochodziły z Ośrodka Badawczo-Rozwojowego w Radomiu, a jeden z Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojenia w Zielonce.

Analizy porównawcze prototypów zaprojektowanych we wszystkich zespołach wykazały, że dalsze prace będą toczone nad bronią zaprojektowaną przez zespół z Ośrodka w Radomiu - w składzie Ryszard Chełmicki, Stanisław Brix i Janusz Chętkiewicz. Pierwotnie oznaczono ją nazwą R-75-I, a później R-81 i to nad drugą wersją z nich w 1981 roku przeprowadzono szereg prób, oraz badań i testów eksploatacyjnych. Po drobnych poprawkach, trzy lata później, broń tą poczęto produkować seryjnie i przyjęto ją na wyposażenie Sił Zbrojnych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, pod oficjalną nazwą 9 mm pistolet maszynowy wzór 1984.

Tym oto sposobem, Glauberyty zastąpiły używane dotychczas słynne pistolety maszynowe wzór 1963- Rak. Początkowo na niewielka skalę używały ich pododdziały zwiadu i załogi wozów bojowych, a potem na przełomie 1991 i 1992 roku jego przekalibrowana z naboju 9 na 18 mm Makarov na nabój 9 na 19 mm Parabellum wersja, pod pełnym oznaczeniem 9 mm pistolet maszynowy wz. 1984 P Glauberyt, trafiła do Sił Zbrojnych RP.

Poza kalibrem, różniła się ona od podstawowej wersji tym, że m.in zlikwidowano w niej gwint do mocowania tłumika dźwięku, przedłużono lufę, wzmocniono komorę zamkową, oraz w celach ergonomicznych, powiększono rękojeść do napinania zamka. Warto też wspomnieć, że glauberyt jest PM'em strzelającym z zamka zamknietego, w przeciwieństwie do RAK'a czy legendarnego UZI. A sam zamek zamknięty charakteryzuje się tym, że gdy przeładujemy broń, bądź zrobimy przerwę w strzelaniu, to pozostaje on w przednim położeniu.

Na podstawie późniejszej odmiany tego PM'u, przeznaczonej dla policji, w której przede wszystkim zmieniono przyrządy celownicze, oparto drugą najbardziej rozpoznawalną wersję tej broni, a mianowicie PM-98, w której to zastosowano, wzmocnioną kolbę, zamiast chwytu przedniego zamontowano łoże do mocowania oświetlenia taktycznego, bądź laserowego wskaźnika celu, przekonstruowano magazynek i rzecz jasna nadal był on zasilany nabojem 9 na 19 mm Parabellum.

Ten wariant stanowił podstawę do projektowania następnych polskich pistoletów maszynowych. Na przykład PM-98S, w którym zwiększono szybkostrzelność względem podstawowego PM-98, po zlikwidowaniu w nim opóźniacza zamka, lub BRS-99, czyli samopowtarzalna wersja PM-98, przeznaczona na rynek cywilny.

Do 2004 roku wyprodukowaną łącznie 50 tys. sztuk pochodnych PM-84 i PM-98. Do tego, w tym samym roku (2004), polskie PM'y zakupił również Irak w liczbie 3 tys sztuk.

Na chwilę obecną, Glauberytów często używają jednostki wsparcia takie jak artyleria czy jednostki inżynieryjne i załogi wozów bojowych Wojsk Lądowych Sił Zbrojnych RP, a także Policja, Straż Graniczna i Służba Więzienna.

Stawiar

PanCakeTV avatar

PanCakeTV

September 13, 2017 at 10:52 PM

No nieźle, ale te czcionki tak dziwnie jakby skopiowane. Albo błąd :P
Ale fajny tekst. To powinno iść na artykuł nie forum
Superdres avatar

Superdres

September 18, 2017 at 08:44 PM

DOBRE ale nie TU
Borewicz avatar

Borewicz

September 18, 2017 at 08:57 PM

Ale to administracja decyduje, gdzie ląduje dany artykuł.
aduch_flaszko avatar

aduch_flaszko

September 19, 2017 at 10:47 PM

No jo
Dermian1 avatar

Dermian1

September 25, 2017 at 12:21 AM

Niezły artukuł!!!
LaLaLaBrawl avatar

LaLaLaBrawl

April 8, 2021 at 11:11 PM

Soko artykuł