14
0/160
klaudiamiszczu
April 23, 2020 at 11:19 PM
Zdecydowa艂am si臋 na tak膮 publikacj臋 z prostego powodu. Od bardzo dawna, 偶adna gra nie by艂a w stanie wci膮gn膮膰 mnie w sw贸j 艣wiat. Nie s膮dzi艂am, 偶e gra, kt贸ra wznowi moj膮 przygod臋 z grami, b臋dzie w艂a艣nie t膮 z serii Sherlock'a Holmes'a. Co prawda, zawsze interesowa艂am si臋 raczej rozgrywk膮, w kt贸rej musz臋 si臋 zastanowi膰. Nie lubi臋 dzia艂a膰 pod presj膮, jestem raczej "spokojn膮 jednostk膮" pod wzgl臋dem gamingu. Je艣li czujesz, 偶e to o Tobie, ten artyku艂 jest zdecydowanie dla Ciebie.
Gra zaczyna si臋 podkre艣leniem charakteru naszego g艂贸wnego bohatera. Jego irracjonalne metody, kt贸re doprowadzaj膮 zwykle do prawdy s膮 ju偶 widoczne go艂ym okiem. Wiemy ju偶 z poprzednich przyg贸d detektywa jak pokr臋cone sprawy mog膮 si臋 przydarzy膰 w niepozornych miejscach, jakim przyk艂adowo jest Londyn. Holmes ma swojego wiernego przyjaciela Watsona i wsp贸lnie pokonuj膮 trudno艣ci, kt贸re s膮 im stawiane. Oto pierwszy element, kt贸ry mi szczeg贸lnie przypad艂 do gustu. Mamy szans臋 pokierowa膰 dwoma bohaterami (oczywi艣cie, nie na raz. chocia偶...), co wzbogaca rozgrywk臋 i pozwala na wi臋ksze manewrowanie sytuacj膮. Jest to na pewno ciekaw膮 pr贸b膮 prze艂amania monotonii. W oczy rzuca si臋 r贸wnie偶 przyjemna grafika. Dla wielu z Was pewnie ta gra ju偶 jest staroci膮, ale uwierzcie mi - dla mnie jest ci膮gle jak nowo艣膰. O wiele przyjemniej gra si臋 w takiej obr贸bce graficznej, ni偶 w starszych wydaniach (jak na przyk艂ad w cz臋艣ci Kuby Rozpruwacza, nie patrz膮c na rok wydania). Zdecydowanie po wcze艣niejszych cz臋艣ciach przyg贸d Sherlock'a Holmes'a jest to mi艂a odskocznia i nie ukrywam, 偶e cieszy mnie fakt kontynuacji serii.
Co do samej zawarto艣ci gry - kilka ciekawych historii i zdecydowana nowo艣膰, czyli mo偶liwo艣膰 wyboru! Sami mo偶emy podj膮膰 decyzj臋 o losie przest臋pcy. Jestem pod wra偶eniem, jak ludzie maj膮 szans臋 stworzy膰 swoj膮 w艂asn膮 community, dzi臋ki uto偶samianiu si臋 z wyborami. Zgodnie z zabiegiem, tworz膮. W internecie pojawia si臋 wiele dyskusji na forach. Mimo, 偶e gra zadebiutowa艂a na rynku sze艣膰 lat temu - my艣l臋, 偶e fani nadal czuwaj膮. Co rozdzia艂 mamy podsumowanie, podobnie jak w grach od firmy ukierunkowanej w oparciu si臋 o wyb贸r. Mo偶emy por贸wna膰 swoje dzia艂ania z innymi i decydowa膰 o tym, jaki profil Sherlock'a stworzymy.
Mini gry, mini zagadki i mini 艂amig艂贸wki. Co seri臋, gierki si臋 zmieniaj膮, ulepszaj膮 lub odchodz膮 w zapomnienie i s膮 zast臋powane nowymi. Czy to dobry znak? Na to musicie ju偶 odpowiedzie膰 sobie sami. Otwieranie zamk贸w, w tej cz臋艣ci mam wygodny mechanizm. Zdecydowanie pro艣ciej i przyjemniej upora艂am si臋 z r贸偶nymi drzwiami, ni偶 w poprzednich cz臋艣ciach. Jest wiele element贸w uk艂adanek, wiele podchwytliwych zagadek, wi臋c mi艂o艣nicy trzymania w napi臋ciu b臋d膮 zadowoleni.
Ubolewam nad jednym minusem... Mapa jest stworzona z punktu do punktu. Brakuje mi miasta, wi臋kszej swobody bohatera, ale to akurat nie nowo艣膰 w serii z detektywem. O wiele ciekawiej by艂oby je艣li dodawano by fa艂szywe tropy, aby m贸c rozwija膰 przy okazji questy poboczne. Da艂oby to wi臋ksze pole do manewru oraz powsta艂aby mo偶liwo艣膰 tworzenia r贸偶nego rodzaju DLC.
Zach臋cam Was gor膮co do spr贸bowania. Niech noce b臋d膮 z Wami.
Klucha
Devolek2
April 23, 2020 at 11:42 PM
spoko tylko bardziej dalbym to jako artykul na gamehagu
snobistycznysledz
November 14, 2020 at 04:00 PM
Ca艂kiem dobry artyku艂.
123123123polska
January 20, 2021 at 07:02 PM
fajna recenzja przyda艂a mi si臋 :)
bagno222
January 20, 2021 at 08:53 PM
mo偶e kiedy艣 zagram
bagno222
January 21, 2021 at 01:59 PM
moze kiedys zagram ale chyba nmie
OkamiRo
January 21, 2021 at 04:22 PM
Tylko serial Sherlock na netflix ;o
masterwhitearrow_
January 21, 2021 at 04:49 PM
fajnie 偶e przynajmiej jedna gra
projulian1111
January 21, 2021 at 09:46 PM
djdh
projulian1111
January 21, 2021 at 09:47 PM
syehdhfdhdhdhxdh
milisia
August 15, 2021 at 06:42 PM
Dzi臋ki za recenzj臋
MlodyLasuch
August 16, 2021 at 12:38 AM
dobra recenzja :)
alpakaz_
November 2, 2021 at 02:08 AM
extra recenzja(psss pozdrawiam ludzi ktorzy tu przyszli dla expa)
漏 2025 Gamehag. All Rights Reserved.
Owned by RCPE Ventures LTD. Operated by Lootably, Inc.