Chciałbym być co do niej pewien.
niestety nie wiem jeszcze co to jest za gra i o co w niej chodzi ale mam nadzieje ze sie dowiem poniewaz wygląda obiecująco jak mi sie bedzie nudzic to sobie moze pobiore
niestety nie wiem jeszcze co to jest za gra i o co w niej chodzi ale mam nadzieje ze sie dowiem poniewaz wygląda obiecująco jak mi sie bedzie nudzic to sobie moze pobiore
Piłki są zwykle kuliste, lecz mogą mieć inny kształt, na przykład elipsoidy obrotowej. Większość piłek jest elastyczna, a w środku wypełniona powietrzem. Sportowcy kopią piłkę nogami, odbijają rękami, głową czy tułowiem. W większości gier zespołowych piłka jest przekazywana między członkami drużyny w celu umieszczenia jej w bramce, koszu czy też na polu przeciwnika. Niektóre piłki są sztywne i sprężyste, co pozwala im na odbijanie się od twardych powierzchni stołów czy rakietek. Inne piłki są wypełnione sprężonym powietrzem, co pozwala na uderzanie w nie z dużą siłą bez ryzyka urazu i posyłanie ich na duże odległości. Tak kopnięta czy odbita piłka kreśli często w powietrzu złożone trajektorie, bo zawodnicy starają się ją podkręcić. Zadanie piłce celnego uderzenia tak, aby zmylić przeciwnika jest podstawą sukcesu w wielu grach.