Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
LEGO Harry Potter (lata 1-4) - moja pierwsza gierka z serii LEGO. Gra przedstawia historię Harry'ego Pottera w ciągu pierwszych 4 lat jego pobytu w Hogwarcie. Mamy do czynienia z całą fabułą, bardzo często przedstawioną za pomocą zabawnych (niekiedy uroczych :D) scenek
Nie mogłem się od niej oderwać zarówno te kilka lat temu, jak ją zainstalowałem po raz pierwszy, jak i teraz, gdy zainstalowałem ją ponownie :D Gra jest bardzo prosta, chociaż momentami wymaga minimalnego ruchu głową, przyjemna, fajna.
Jest aż 167 postaci do odblokowania, tak więc trochę czasu zajmuje znalezienie ich wszystkich, mimo wszystko ma się przyjemność za każdym razem, gdy wpadnie jakaś nowa postać :D Można sobie pobiegać po mapie dosłownie każdą postacią. Co prawda większość postaci robi praktycznie to samo (niektóre mają dodatkowe funkcje/czary), ale większość z nas marzyła, by sobie pobiegać kimś innym, niż tylko głównym bohaterem, nie? Jest wiele etapów, każdy z nich można powtarzać dowolną ilość razy. Można również sobie biegać swobodnie po Hogwarcie i zwiedzać okolice, poczuć się trochę jak w świecie Harry'ego Pottera (nawet jeśli to tylko LEGO :P).
Podsumowując wszystkie te plusy:
+ 167 postaci do odblokowania (w tym Lord Voldemort)
+ Można sterować każdą z tych postaci, w każdym miejscu
+ Niektóre postacie mają unikatowe zdolności, bądź czary (np. złymi postaciami można zabijać innych xD)
+ Fabuła przedstawiona w bardzo ciekawy, jak i zabawny sposób, za pomocą krótkich scenek
+ Gra jest prosta, ale daje co najmniej kilka godzin frajdy (zależy, jak bardzo chce się ją przejść, czy na 100%, czy tylko fabułę)
+ Możliwość powtarzania etapów i swobodnego poruszania się po Hogwarcie
+ Klimatyczna muzyczka ze świata Harry'ego Pottera ^^
+ Jest język polski (wbrew temu, co pisze Steam) - u mnie nawet nie trzeba było nic ustawiać w żadnych plikach, był on na starcie do wyboru
+ Można grać zarówno klawiaturą, jak i padem. W obu wypadkach steruje się łatwo i przyjemnie, jednak w przypadku używania klawiatury warto zaopatrzyć się w klawiaturę, która pozwala obsługiwać 3 (lub więcej) klawisze na raz, bo te starsze mogą blokować niektóre ruchy (np. gdy się chce skoczyć w lewy róg -> klawisze A + W + U, wtedy bodajże akcja jest blokowana). Ale to tylko taka techniczna informacja :p
Oraz niestety są też i minusy...
- Przede wszystkim bugi (tutaj uważać, by NIE wychodzić w trakcie danego etapu, bo czasami można utracić ten etap bezpowrotnie, czyli nie będzie można go powtórzyć już nigdy, a co za tym idzie, nie będzie można osiągnąć 100% gry, jeśli ktoś o tym marzy. Szczególnie zwracam uwagę na etap "Tom Riddle's Diary" - on się zawsze psuje, gdy się wyjdzie w trakcie, nie kończąc go)
- Nie jest to co prawda minus jako tako, ale szkoda, że nie ma Osiągnięć na Steamie w tej grze. Przyjemnie by się je zdobywało
Grę polecam jak najbardziej, na pierwszy rzut oka wydaje się być nieco "dziecinna", ale mimo wszystko daje sporo frajdy :) Niestety, jeden punkt ucinam za błędy w grze.
Ostateczna ocena: 9/10