Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Witam , dzisiaj postaram się wam przedstawić w jaki sposób podkręcić naszą kartę graficzną.
Po pierwsze co da nam podkręcenie karty graficznej ?!?! Podkręcanie karty da nam możliwość wyciągnięcia z naszej karty graficznej większej ilości fps w grach przykładowo:
Przed podkręceniem 280-300 fps po podkręceniu 300-320
Więc co należy zrobić ?
Należy pobrać ze strony (lub płytki dołączonej do karty graficznej) naszego producenta program do podkręcania (UWAGA nie każda karta graficzna ma możliwość podkręcania)
w moim przypadku jest to program gigabyte OC GURU 2. Potem pobieramy program msi kombustor 3 oraz Gpu-z. Program msi kombustor 3 pozwoli nam sprawdzić jak zachowuje się nasza karta w 99% po podkręceniu , a natomiast Gpu-z służy do monitorowania naszej karty graficznej.
Gdy już wszystko mamy przygotowane możemy przystępować do procedury :). Należy włączyć program do podkręcania , msi kombustor 3 oraz Gpu-z. W programie do podkręcania należy znaleźć tabelkę z napisem Gpu clock i wpisać daną ilość mhz jaką chcemy podnieść (radzę podnosić po 50 mhz , ponieważ gdy przesadzimy możemy zniszczyć kartę graficzną).
Po podniesieniu sprawdzamy w msi kombustor ile klatek podniosło się nam do góry a w gpu-z jaką mamy temperaturę oraz czy nasze zegary gpu nie skaczą czyli jest stałe (na przykład) 1113 mhz. (UWAGA niech temperatura nie przekracza 80 stopni , ponieważ możemy spalić kartę graficzną) jeśli nic się nie dzieje możemy dalej podkręcać o 50 mhz to samo można zrobić z pamięcią karty graficznej (memory clock). Mam nadzieję , że pomogłem sam podkręciłem swoją kartę o 200 mhz i dało mi to dodatkowe 40 fps.
Pozdrawiam KosiarZ9 :)