Często spotykamy się z określeniem "meta". Jest to ustalona przez "elitę" graczy grupa championów, które są grane i popularne. Lecz czy powinniśmy na nią zwracać uwagę, czy jest ona jednak ważnym elementem rozgrywki?
Metę ustalają wcześniej wspomniane elity. Są to przede wszystkim gracze biorący udział w LCS-ach lub innych turniejach. Metę tworzą również gracze z Korei. To właśnie tam wymyślono np. build luciana pod lethality czy malzahara na supporcie. Są to dość specyficzne sposoby gry. W Korei pick ratio jak i win ratio danych championów są odmienne od tych w Europie lub Ameryce Północnej.
Teraz spróbujmy odpowiedzieć na tytuowe pytanie- czy metę warto stosować? Odpowiedźi i kwestie są zróżnicowane. Niektórzy grają championami będącymi tylko w topce tyh granych, a niektórzy grają championami niezbyt popularnymi typu Urgot czy Nunu. Według mnie meta nie jest 100% znacząca dla wygranej, ale może zmienić ją. Przykładowo, jeżeli Riot buffuje lethality w ostatnim pachu, to do mety wchodzi Graves, który ma builda pod głównie lethality. Zed wszedł do topki postaci granych z powodu tego, że Faker - gracz teamu SKTT1 również wiele nim grał. Więc pamiętajmy- nie wzorujmy się całkowicie na mecie, miejmy swoje wybory. To jest tylko gra, nie zmuszajmy się do grania danym championem bo jest w mecie.
Championy z największym winratio na koreańskim serwerze:
1. Ivern - 57,7 %
2. Anivia - 57,4 %
3. Sion - 53,4 %
4. Aurelion Sol - 53,2 %
5. Kled - 53,2 %
Jak oglądasz LCS to widzisz mało jest postek na topa polecam jaycesa
Meta to zjawisko czysto psychologiczne. Ktoś w finałach dla jaj weźmie Luciana na topie, a potem cały następny sezon trzeba oglądać jego żałosnych naśladowców.
Nie byłbo by pełnej rozmowy, gdybym nie wspomniał całego hejtu, który wylewa się z tych "chciałbym być sławny" graczy na kogoś, kto metę i inne modne zagrywki całkowicie ignoruje (nie znaczy, że jej nie używa). Chodzi o to, żeby grać dobrze.. wybór bohatera z tej, czy innej puli nie ma najmniejszego znaczenia.
Meta jest beeeeee, graj tym czym chcesz
teraz jak lethality zbuffowali to tylko gravesa widze
Nie lubie mety, gram gdzie chce i kim mi sie podoba
Nie gra sie meta meta jest tylko dla graczy high elo tych co chca byc pro albo sa ludzie z soloq do najwyzszego challa mozesz byc otp xina czy garen grasz czym chcesz czym lubisz
meta to najwazniejsza rzecz w lolu ja przynajmniej sie nia posluguje!
Sugerowanie ze meta jest ważna to glupota grasz tym co lubisz
Meta jest ważna, ale jak masz maina którym jesteś w stanie zrobić więcej niż inni to jest to nawet lepsze czasem
myślę,że czasami może ci się przydać
Artykuł będzie widnieć tutaj
https://gamehag.com/pl/artykuly/twoje, jezeli się wysłał :P Sróbuj go wysłać z innej przeglądarki i zobacz czy problem się powta
Grasz jak chcesz, z jednej strony jest ważna z drugiej nie
tak lot do metyto warzny cel
Meta xD kto tak w lolu mówi bo chyba nie normalni gracze
Hej piszę ten komentarz tylko po to żeby nabić lvl jak 90% z was, pozdrawiam
Nie jest ważna o ile potrafisz grać.
nie przejmuj sie meta. graj kim chczesz i gdzie chczesz i lepiej to ci wyjdzie niz kierowanie sie tą "metą"
Ja gram, kiedy chce i jakąm postacią chce:)