Paulina Dzm
Paulina Dzm
Gem12
medinatoki medinatoki
medinatoki medinatoki
Gem12
medinamerlyn514
medinamerlyn514
Gem8
recruit anime
recruit anime
Gem12
bau.miskanal
bau.miskanal
Gem273
zshhlsh2025
zshhlsh2025
Gem20
Julia Hryciuk
Julia Hryciuk
Gem13
Sofiiia Bohush
Sofiiia Bohush
Gem8
Tim Scott
Tim Scott
Gem546
ini hwhwhwhw
ini hwhwhwhw
Gem24
Blackpink In your area
Blackpink In your area
Gem8
whos_who21
whos_who21
Gem477
Osman Malik
Osman Malik
Gem1,680
Tim Scott
Tim Scott
Gem10
Tim Scott
Tim Scott
Gem10
Tim Scott
Tim Scott
Gem40
Tim Scott
Tim Scott
Gem20
Castomic
Castomic
Gem7
Napkin Zap
Napkin Zap
Gem3
Tim Scott
Tim Scott
Gem1,117
Deszcz

Gem433

unranked rank iconTim Scott: Hello
SystemGamehag: 6 users received Gem93 from the Rain.
unranked rank iconTechno Cool: ty
unranked rank iconbau.miskanal: Vibin emote (inline chat version)
unranked rank iconTim Scott: How long for venmo withdrawal
novice rank iconAtia: PartyKirby emote (inline chat version) Vibin emote (inline chat version) blobDance emote (inline chat version) catJAM emote (inline chat version)
unranked rank iconwhos_who21: rain is coming
unranked rank iconmo111: Augu jeg er på leaderboard nummer 8
unranked rank iconmo111: blobDance emote (inline chat version)
unranked rank iconCastomic: Capybara stare emote (inline chat version)
unranked rank iconNapkin Zap: Petcapy emote (inline chat version)
novice rank iconAtia: blobDance emote (inline chat version)
SystemGamehag: 4 users received Gem26 from the Rain.
novice rank iconAtia: blobDance emote (inline chat version)
unranked rank iconmo111: Vibin emote (inline chat version)
unranked rank iconPaulTran: hello weeken
unranked rank iconRandom Accound: hi
unranked rank iconCastomic: yikes
unranked rank iconskrt: offers don't track gg
SystemGamehag: 4 users received Gem411 from the Rain.
unranked rank iconCastomic: gre
novice rank iconKaiwan Sian: yooo
unranked rank iconsanyika20202: hi
unranked rank iconВадим Дудич: EBPEY
unranked rank iconbau.miskanal: jeez no good offers
unranked rank iconstevefinance27: how long pending?
unranked rank iconNapkin Zap: Very Cat emote (inline chat version)
novice rank iconAtia: bongo emote (inline chat version)
unranked rank iconAdamaris: Hola
unranked rank iconAdamaris: Meowdy emote (inline chat version)
Zaloguj się, aby rozpocząć czat

39

0/160

,,Co za dużo, to nie zdrowo'', czyli moja historia z grami wideo.

Nowy2000 avatar

Nowy2000

September 3, 2018 at 03:51 PM

Wszedłeś w ten artykuł, czyli również masz podobny problem co ja? W tym artykule opowiem ci moją historię związaną z kupowaniem gier wideo. Zapraszam i życzę miłego czytania :D

Moja przygoda z grami rozpoczęła się jak miałem kilka lat i wówczas moją jedyną grą była ,,Scooby Doo i Strachy na Lachy'', pamiętam że grałem w nią ciągle i nie mogłem przestać (To były czasy...). Im starszy byłem tym posiadałem więcej gier (np. ,,Sam and Max'', ,,GTA San Andreas'' itp) i wówczas uważałem to za niesamowitą sprawę, bo przecież wiadomo, że ,,im więcej tym lepiej''? Otóż w tym przypadku nie...

Grać na poważnie zacząłem w 2010 roku, gdy za pieniądze z komunii świętej kupiłem sobie nową PS3 wraz z grą ,,GTA 4'', pamiętam jak wówczas zachwycałem się grafiką i rewolucyjną mechaniką  ,,ragdolli''. Grę przeszedłem kilka razy i za każdym razem grało się świetnie.  Nadszedł rok 2012 gdy pierwszy raz wyjechałem do Anglii i kupiłem sobie kilkanaście gier na konsolę i niestety nie przeszedłem większości :/ Jedną z nielicznych gier kupionych i ukończonych przeze mnie w tamtym okresie była ,,Uncharted 2: Pośród złodziei'', która wyglądała oszałamiająco... Lata leciały a ja kupowałem coraz więcej nowych gier, pomimo, że nie ukończyłem jeszcze tych które kupiłem wcześniej i tak aż do roku 2016 gdy w końcu kupiłem nową konsolę od Sony, PS4. Gry które mnie interesowały były dość drogie, więc miałem ich tylko kilka, między innymi ,,Wiedźmin 3: Dziki Gon'', ,,Fifa 17'' i ,,Uncharted 4: Kres złodzieja''. W te trzy gry grałem nałogowo i wszystkie ,,wymaxowałem''. Miesiące mijały, a ja zacząłem popełniać ten sam błąd co w przypadku gier na PS3, mianowicie kupowałem ich coraz więcej, a nie kończyłem tych kupionych wcześniej. W między czasie odkryłem platformę Steam, wówczas grałem na przestarzałym laptopie, więc nie kupowałem tytułów AAA, a te mniej wymagające (,,CS:GO'', ,,Half Life 2'' itp...), gier na steama miałem mało i we wszystkie grałem regularnie. Rewolucja nadeszła dość szybko, bo już pod koniec 2016 roku kupiłem sobie nowy komputer mogący odpalić każdą grę na ultra w full hd i wtedy coś we mnie pękło, od tego czasu do dnia dzisiejszego kupiłem ponad 160 gier na steam i chyba nie muszę mówić, że zdecydowanej większości nie ukończyłem, ba nawet nie rozpocząłem... Nie wspominam już o kolejnych kilkudziesięciu grach na PS4 i na inne platformy jak np ,,Uplay'' ,,Origin''.  Sytuację tylko pogarszają płatne subskrypcje internetowe (,,,Origin access'' i ,,PS plus''), które dostarczają mi regularnie kolejne gry których nigdy nie przejdę :/

Podsumowując, czy warto kupować tak dużo gier? z mojego doświadczenia wynika, że nie za bardzo, lepiej mieć mało gier, ale takich które na pewno przejdziemy i będziemy się przy nich świetnie bawić, niż kupować pełno niepotrzebnych nam tytułów. Nie jest to tylko wina gracza, ale i świetnego marketingu niektórych produkcji i ,,wspaniałych przecen'' sezonowych, bo któż z nas nie daje się nabierać na promocje które co sezon serwuje nam Gabe Newell na swojej platformie jaką jest steam.  Wnioski wyciągnijcie sobie sami, a ja dziękuję tobie za przeczytanie tego artykułu. :)

JohnyBaton avatar

JohnyBaton

September 3, 2018 at 04:12 PM

Fakt, gry uzalezniaja jak wiele innych rzeczy jak np papierosy itd. Ale jak wiekszosc ludzi wie ze "przedawkowanie" jest zle.
Debri7 avatar

Debri7

September 3, 2018 at 09:48 PM

Gry komputerowe pomogły ukierunkować ludzi. To nie jest toksyczna rozrywka, niszcząca życie. Jedynie ludzie potrafią podchodzić do niej w patologiczny sposób.
makonnen avatar

makonnen

September 5, 2018 at 06:57 AM

problem w tym ze mnogość tytułów powoduje przesyt,nude kiedys gralo sie w jedna prosta gre docoporu bo nie bylo innych teraz w dobie wszech obecnych gier jestesmy nimi przesyceni
taco_hemingway1 avatar

taco_hemingway1

September 5, 2018 at 11:33 PM

komętarz dla xp
Nowy2000 avatar

Nowy2000

September 6, 2018 at 03:13 AM

O fajnie, już cztery komentarze :D
,,Co za dużo, to nie zdrowo'', czyli moja historia z grami wideo. na forum Od użytkowników na Gamehag