D I T
D I T
Gem12
Jacob
Jacob
Gem2,940
Vlad Mak
Vlad Mak
Gem8
szopikkinga
szopikkinga
Gem490
szopikkinga
szopikkinga
Gem210
SuplexCity
SuplexCity
Gem177
the future
the future
Gem28,000
the future
the future
Gem18
alanwitonski321
alanwitonski321
Gem36
Oskar Puda
Oskar Puda
Gem21
Oskar Puda
Oskar Puda
Gem10
szopikkinga
szopikkinga
Gem114
D I T
D I T
Gem8
Will Jordan
Will Jordan
Gem2,800
Will Jordan
Will Jordan
Gem1,400
Will Jordan
Will Jordan
Gem1,050
Will Jordan
Will Jordan
Gem105
Will Jordan
Will Jordan
Gem14
Will Jordan
Will Jordan
Gem175
Will Jordan
Will Jordan
Gem7
AdminJoshverd:  Meowdy emote (inline chat version) 
unranked rank iconFlex Codex: anyone onlinee
unranked rank iconFlex Codex: hi
unranked rank iconБогдан Боб: hii
unranked rank iconIris sofia Gonzalez: Hi?????
unranked rank iconIris sofia Gonzalez: Hi
novice rank iconthe future: with proof ?
novice rank iconthe future: hey possible to release my point ?
unranked rank iconBober40: nawet moje 1$ co czekałem od wypłaty
unranked rank iconBober40: co była tamto wszystko przepadło
unranked rank iconBober40: inny  własciciel
unranked rank iconBober40: nowa strona nowe konta
unranked rank iconGabriel Orlowski: i had a old account
unranked rank iconGabriel Orlowski: why does my username and password not work anymore?
unranked rank iconChloePasha: very fun when withdraw rejects
unranked rank iconKandycloche: the gamehag exclusives looked good, if they have automatical tracking it'd be even better
AdminJoshverd: yessir, absolutely. We want Gamehag to be fun again.  Dancin emote (inline chat version) 
unranked rank iconVoid Diver: good times though, thanks for moderating/doing whatever to this website
unranked rank iconVoid Diver: ad*
unranked rank iconVoid Diver: i got an add for buff, that's how i remembered this
unranked rank iconVoid Diver: i know, right?!
AdminJoshverd: OG Gamehag was very cool
AdminJoshverd: We want to add that feature back, as well as getting Forums back up and running.
unranked rank iconVoid Diver: i miss this website a lot
unranked rank iconVoid Diver: i remember when you could write articles for gems and mine would always get rejected
unranked rank iconVoid Diver:  pepeJAM emote (inline chat version) 
AdminJoshverd: Indubitably 
unranked rank iconVoid Diver: truly a pepe jam
AdminJoshverd:  pepeJAM emote (inline chat version) 
AdminJoshverd: Understandable, best of luck!
Sign in to start chatting

24

0/160

SILVEROWY Poradnik - Talon PO zmianach

gustaff122 avatar

gustaff122

November 16, 2016 at 11:22 PM

Gram w Ligę od 3 seoznu ;) . Poprzedni skończyłem w S5 ;/ Ale teraz zacząłem grać rankedy, a w moim pierwszym poradniku chcę omówić zmiany Talona oraz jak nim teraz grać. Moje porady powinny sie sprawdzić na poziomie UNRankeda, jak i golda :).

Myslę, że nie ma po co omawiać skilli :), liczę że gracze, którzy czytaja ten poradnik znają nowy kit Talona.
Podzielę ten pordnik na kilka części (Faza Laningu, Mid Game, Late Game, Roamowanie oraz Teamfight'y), więc chyba możemy zaczynać!

Faza Laningu:

Pierwsze pytanie, które niektórym może się nasunąć to "Co to właściwie jest ta faza laningu?!". Proste, jest to zazwyczaj pierwsze 10/15 minut gry, to co robimy na linii, czy z niej schodzimy etc. etc..

Podczas tego czasu staramy się zgarnąć jak najwięcej cs'ów (minionków). W ten sposób staramy się zdobyć z 20 minionków więcej od przecwinika. Cofamy sie do bazy i zazwyczaj powinniśmy zabić wroga (lub chociaż spalić mu Błysk), pod warunkiem, że wcześniej obijalismy go z naszego  W. Po 6. poziomie powinniśmy jak najwięcej schodzić na inne linie, nie zapominając o utrzymaniu przewagi w farmie (cs'ach) nad przeciwnikiem.

Mid Game:

W niższych dywizjach zazwyczaj są to wieczne Team Fighty lub bieganie po liniach, czy duelowanie się w jungli. Właśnie dlatego Talon jest taki mocny na poziomie Brąz-Silver mocny w walkach drużynowych, ma dobry escape, jest mobilny oraz posiada niezłe duele. Podczas tej fazy gry (zazwyczajmożemy robić co chcemy, chyba że jesteśmy ostro w plecy... wtedy najlepiej jest sie wyfarmić i pomóc sojusznikom. Podczas biegania po liniach zawsze staramy się zgarniać farme po drodze. Nigdy nie używamy E do szybszego porusznia się! Lepiej zatrzymać to na ucieczke bądż dołączenia do bitwy. Należy pamiętać, że nasze E przerywa Ulti (więc trzeba wykorzystać speed boosta, który daje nam R-ka). W Mid Game jesteśmy w stanie One-Shotować, w tym momencie Talon zdobywa swój power spike. I to chyba na tyle w tej fazie rozgrywki...

Late Game:

Tutaj ludzie nareszcie przypominają sobie o Baronie Nashorze. Niestety, ale Talon nie jest aż taki mocny, trzeba grać wtedy bardzo ostrożnie, lecz nie zapominać co jesteśmy w stanie zrobić. Staramy się patrzeć gdzie są przeciwnicy i jako Midlanerzy podejmować decyzje. W walkach drużynowych powinniśmy rzucać sie na Carry przeciwnika i go gwałtownie eliminować, jeżeli zaś czujemy, że nie jesteśmy w stanie tego zrobić albo chronimy naszego Carry, albo staramy sie obijać przeciwny front line.

Roamowanie: 

Po 6. poziomie Talon nadaje sie do tego idealnie. Jeśli widzimy pushujących przeciwników jak najszybciej wchodzimy im na plecy z naszej R-ki i eliminujemy ich z naszymi sojusznikami.

Teamfigty:

Zazwyczaj wbijamy w przeciwnego Carry i wycofujemy się. Jeśli jesteśmy w plecy niestety ale musimy bronić naszego Carry, bądź smyrać przeciwników z naszego W.

Protipy:

- Nasze E przerywa Ulti,
- Możemy przeskakiwać przez ściany o maxymalnej grubości 800 jednostek,
- Nasze W nie wraca od razu, chwilę "stoi" w miejscu
- Podczas naszego R dostajemy speedboosta,
- Podczas Ulti jesteśmy NIEWIDZIALNI, nie zakamuflowani, lecz E Lee Sina (i inne tego typu rzeczy) jest w stanie nas wykryć ;/
- Q z bliska zadaje większy DMG niz jako doskok z daleka.

(Przykładowy!) Build:

- Mroczne Ostrze Drakhtarru,
- Krwiożercza Hydra,
- Ostrze Nocy,
- Taniec Śmierci,
- Anioł Stróż,
- Obuwie Merkurego.

Masteries'y:

http://wstaw.org/m/2016/11/11/TalonMasteries.jpg

Runy:

W runy jestem biedny xD, nie mam czym sie chwalić bo to nie są najlpesze runy na Talona ;p

Podsumowanie:

Talon jest świetnym wyborem na dywizjach Brąz-Gold, a nawet i w  wyższych, wystarczy umieć używać naszego kitu. Przed wyciagnięciem go na rozgrywki rankingowe należy zagrać conajmniej 5 normali.

Od Autora tekstu:

Jeżeli nie znacie wyrażeń, napiszcie w komentarzach, postaram sie wszystko wytłumaczyć, być może napiszę poradnik do tego typu wyrażeń :). Jeżeli komuś sie to w ogóle spodoba to rozwine tego typu poradniki na wyższy poziom - dodam kilkunasto sekundowe filmiki, które będą pokazywały jak robić, a jak nie robić :)

DragonRiderII avatar

DragonRiderII

November 17, 2016 at 12:13 AM

Poradnik całkiem spoko, ciekawy build... ja robię to inaczej

maciejkozak avatar

maciejkozak

November 17, 2016 at 12:35 AM

Dziękuje przydał mi się ten poradnik

CrystalMag12 avatar

CrystalMag12

November 17, 2016 at 06:59 PM

Przydatne ;v

vader avatar

vader

November 17, 2016 at 07:15 PM

Dokładnie przydatny :)

kobaczek avatar

kobaczek

November 17, 2016 at 11:18 PM

Dobry poradnik

Tomsonex01 avatar

Tomsonex01

November 18, 2016 at 01:31 AM

Jest ok tylko trochę nie pasuje mi kilka rzeczy ale to widocznie tylko przez mój sposób gry wole off grać

drhazard avatar

drhazard

November 18, 2016 at 02:21 AM

spoko spoko

mateuszek28faz avatar

mateuszek28faz

November 20, 2016 at 02:28 PM

spk

Michalec21 avatar

Michalec21

November 21, 2016 at 03:34 PM

nice