Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Dzieńdobry.
Zapewne przyszedłeś tutaj, aby zobaczyć arykuł o stereotypach wśród graczy , ale aby wszystko miało przysłowiowe ręcę i nogi najpierw trzeba wiedzieć co to jest stereotyp.
Stereotyp – konstrukcja myślowa, zawierająca komponent poznawczy, emocjonalny i behawioralny, zawierająca pewne uproszczone przeświadczenie dotyczące różnych zjawisk, w tym innych grup społecznych.
Skoro już wiemy co to jest stereotyp to możemy zacząć wreszcie o nich mówić.
Zapewne jeśli usłyszycie słowa "rosysjski gracz", "rusek" itp. to kojarzy wam się osoba , która cały czas krzyczy coś w swoim ojczystym języku mimo tego , że nikt go nie rozumie albo już dawno go zmutowała oraz używane niezdowolonych ułatwień tzw. cheatów.
To jest najczęściej spotykany w dzisiejszych czasach stereotyp panujący o graczach z tego ogromnego kraju.
Oczywiście trzeba pamiętać , aby nie wrzucać wszystkich do "jednego worka" , ponieważ nie pochodzenie nie oznacza , że każdy osobnik będzie się tak zachowywał.
Możecie mi wierzyć lub nie ale o Polakach również panują stereotypy np.
Do tego grona można również zaliczyć Koerańczyków , o których mówimy , że posiadają telepatię itp.
Oczywiście te oskarżenia są wynikiem tego , że koerańczyczy bardzo dobrze grają w gry więc to jest raczej nasz wymysł niezgodny z prawdą.
Zapytajcie swoich dziadków lub rodziców jak wyobrażają sobie gracza.
Możecie usłyszeć , że jest to osoba z nadwagą, która całe dnie gra w gry i pożera ogromne ilości energetyków itp.
Ten stereotyp zawdzięczamy telewizji , która próbowała pokazać rodzicom jakie mogą być negatywne skutki grania w gry , ale mówiło się że gry uczą zabijania a lata mijają i specjalnie więcej morderców nie biega po ulicach z ak-47 i setką granatów , bomb itp.
Dzięki za przeczytanie tego krótkiego lub długiego (nie mnie to oceniać) artykułu.
Mam nadzieję sie , że ci się spodobał.
Jeśli tak zapraszam do dyskusji w komentarzach.
:)