Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Porównywane będą karty:
Gigabyte Geforce GTX950 2048M - Gigabyte Radeon RX 460 WINDFORCE OC 4GB
Cena obu kart graficznych to około 650 zł.
Karta graficzna w przedziale 650 zł – NVIDIA GeForce vs AMD Radeon
Firma/Model:
NVIDIA
Gigabyte Geforce GTX950 2048MB
AMD
Gigabyte Radeon RX 460 WINDFORCE OC 4GB
Wygrywa:
AMD
REMIS
REMIS
AMD
NVIDIA
AMD
REMIS
AMD
AMD
~REMIS
Ilość Pamięci RAM / Rodzaj
2 gb GDDR5
4 gb GDDR5
Szyna danych [w bitach]
128
128
Typ złącza:
PCI Express x16
PCI Express x16
Taktowanie rdzenia [MHz]
1064 MHz
1090 MHz
Taktowanie rdzenia (podkręcone) [MHz]
1241 MHz
1212 MHz
Taktowanie pamięci [MHz]
6610 MHz
7000 MHz
Łączenie kart:
Tak
Tak (CrossFire)
Rozdzielczość:
4096 x 2160
7680 x 4320
Chłodzenie wbudowane:
Radiator, Wentylator
2x Wentylator
Cena (Brutto):
650 zł
640 zł
Źródło parametrów:
Morele.net
pclab.pl
Nie jestem fanbojem żadnej z firm, z ciekawości postanowiłem porównać dwie karty graficzne z tych firm i dojść do wniosku która jest lepsza. W tej tabelce prawie jednogłośnie wygrywa AMD Radeon RX 460. Ale jest jeden minus tych kart. Nie jest to tak jak złośliwi przeciwnicy AMD mówią - temperatura, tylko czas wydawania tych kart. Niestety nvidia jest o wiele w tym zawsze szybsza. Jeśli jednak nie jesteście ultra wymagającymi i chcącymi mieć najszybciej najlepszy sprzęt, warto zastanowić się nad tym. Podobnie wychodzi w testach innych kart graficznych tych firm. Co prawda na przykład Nvidia gtx 1080 na razie nie ma swojego odpowiednika u AMD, aczkolwiek nie sądzę, żeby trzeba było na to dlugo czekać. Miejmy nadzieję, że to się zmieni i AMD zacznie wydawać te karty szybciej, bo są całkiem całkiem dobre!