Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Jak pisać poprawnie komentarze i artykuły? Wydaje się proste i oczywiste, a jednak masę materiałów trzeba odrzucać. Dlaczego? Może taki artykuł o pisaniu innych artykułów coś pomoże...
Zacznijmy może od kilku podstawowych zasad, które należy przestrzegać w dowolnej wypowiedzi pisemnej:
1) Pisz na temat:- znaki interpunkcyjne (brak przecinka może zmienić kontekst zdania)
- duże litery - zaczynanie zdań po kropce od małej litery sprawia że tekst się zlewa i trudniej się taki tekst czyta
- przerwy i wcięcia w tekście. Niby kosmetyka, ale tekst który nie ma przerw, jednolita ściana tekstu i źle wygląda i źle się czyta, ciężko rozeznać się w wątkach
A teraz coś ciekawszego czyli dlaczego w ogóle warto pisać zgodnie z regułami?
Cóż, przede wszystkim myślę że większość z użytkowników korzysta z funkcji portalu przede wszystkim dla Kamieni Dusz. Więc po co się męczyć nad sensem i poprawnością, skoro można walnąć w klawiaturę i stworzyć "ogoginaorijg" i wstawić jako komentarz? (czy nawet wypełnić nimi cały artykuł co też już widziałem parę razy) Odpowiedź jest prosta: BO SPAM NIC NIE DA! Dlaczego? Ponieważ spam jest zgłaszany i w przypadku artykułów po prostu odrzucany. No dobra, a komentarze? Tyle osób pisze dla expa... OK. Ale tu też to nie zadziała zbyt dobrze. Niby dostaniesz ten exp... (przypominam że zgodnie z tym co można wyczytać w FQ [zalecam do przejrzenia tak w ogóle] to expa dostaje się tylko za 5 komentarzy na dobę) Czyli od razu możecie sobie podarować większy spam i zdziwienie "czemu nie dostaję expa". A co z tymi 5 komentarzami? W przypadku spamu dostaniecie ten exp, pewnie, bo to automat. ALE! Spam może być zgłoszony przez użytkowników albo zauważony przez support / administrację. I wtedy TRACICIE exp za karę. I nagle jesteście do tyłu z expem... I po co wam to było...? Piszcie porządne, zgodne z zasadami komentarze, a forum będzie ładniejsze i użyteczniejsze, a expa też dostaniecie.
No to może jakiś przykład...
Myślę że komentarz mówi sam za siebie. Spam w komentarzach to prawdziwa plaga, nie powielajcie jej.
KILKA PORAD ODNOŚNIE PISANIA ARTYKUŁÓW:
- piszcie zgodnie z powyższymi zasadami, mam nadzieję że to oczywiste...
- piszcie na temat artykułu- niby banał, ale jak ktoś wchodzi w dany temat a tam znajduje zupełnie inne informacje... taki artykuł pewnie nawet nie zostanie dopuszczony.... nie "lejcie też wody". przekażcie co macie do powiedzenia i kończcie
- grafika... po co? bo taki wymóg. ale nie tylko- grafika w przypadku gier pomaga zorientować się w ogólnym wyglądzie gry bez szukania jej w źródłach zewnętrznych i odrywania się od artykułu. Czasem natomiast jest bardzo pomocna żeby zorientować się o czym autor w ogóle mówi.
- podarujcie sobie autoreklamę i antyreklamę- komentarze w stylu jaki ten artykuł nie jest wspaniały nic nie wnoszą, a nastawiają negatywnie, bo autor próbuje narzucić opinię czytelnikowi. Tak samo kilkukrotnie już spotkałem się "Poświęciłem X godzin na pracę z tym artykułem, odrzuciło mi już 5 razy więc zaakceptujcie w końcu".... To jakiś żart? Artykuł ma być zrobiony dobrze. Kropka. A branie na litość i przytaczanie jaki to autor nie jest biedny sugeruje tylko jedno - pisał ten artykuł już kilka razy i robił to na odwal, skoro został odrzucony. To w sumie kolejny też pewnie taki będzie.... Czyli właśnie uzyskaliście efekt przeciwny do zamierzonego, bo na starcie zraziliście czytelnika do artykułu
- nie róbcie agresywnej i nachalnej reklamy gry, albo co gorsza własnego profilu. To nie jest coś co chcemy czytać w poważnym artykule
-W przypadku artykułów stanowiących recenzję jakiejś gry, czy wyrażającej opinię na jej temat- starajcie się bazować na faktach a nie emocjach. Swoje zdanie i stanowisko poprzyjcie dowodami i przykładami
Przykład: "Gra jest słaba bo mi się nie podoba"... Co to w ogóle za opinia jest...
"Gra jest słaba ponieważ grafika jest przestarzała, system sterowania jest nieintuicyjny, a sama rozgrywka nudzi się po 15 minutach"... Brzmi już lepiej prawda?
Chyba na tyle... Dzięki za lekturę, mam nadzieję że komuś to pomoże i będzie dzięki temu mniej spamu a więcej dobrych artykułów :)