Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Na pewno znacie grę Minecraft, a jeżeli nie, to pewnie o niej słyszeliście. Dla niewtajemniczonych - Minecraft to gra na komputer, laptop, PS, Xbox, telefony z Androidem i nie tylko. W tym artykule postaram się streścić rozgrywkę w Minecraft. Dajcie znać w komentarzu czy ten artykuł pomógł wam w jakiś sposób. Dzięki :)
Pierwsze kroki, przetrwanie nocy.
Najpierw tworzy się świat. W miejscu gdzie się pojawiliśmy jest nasz spawn. To w tym miejscu na początku gry będziemy się pojawiać, po każdej śmierci, dopóki się nie prześpimy, lub nie ustawimy na nasz spawn innego miejsca. Po zrespieniu się nas na spawnie nasz świat będzie się przez chwilę generował. Kiedy już będzie wygenerowany zaczynamy swoją rozgrywkę. Zazwyczaj pierwsza noc jest najtrudniejsza. Są różne sposoby przetrwania. Od chowania się na ostatnią chwilę, po chodzenie i zabijanie mobów. Jednak moim ulubionym sposobem jest zrobienie sobie łóżka. Na czy polega moja strategia? Kiedy się zespawnie od razu ścinam drewno, i tworzę crafting. Staram się przewidzieć co będzie mi potrzebne, i to zbieram. Wygląda to tak: od razu kiedy się pojawiam lecę zbierać drewno, i tak jak wcześniej powiedziałam - tworzę crafting, i przydatne drewniane narzędzia. Wtedy wykopuję cobblestone, zbieram piasek i zabijam krowy, świnie, kurczaki lub owce (lub jeszcze inne zwierzęta. Zależy co jest pod ręką). Owce najbardziej mnie interesują i staram się zabić ich najwięcej. Wtedy tworzę łóżko, i stawiam kiedy zacznie się ściemniać, po czym kładę się spać. Ta strategia pozawala mi szybko pominąć noc, i szybko skończyć pracę.
Domek.
Kiedy zaczynamy rozgrywkę, zazwyczaj chcemy mieć miejsce gdzie będziemy mogli zostawić swoje itemki (są również inne potrzeby żeby ten domek mieć). Dlatego jest to dość ważna sprawa. Są gracze, którzy po mapie podróżują, i nie chcą, lub nie potrzebują posiadać domku, ale są również tacy, którzy chcą go mieć. Według niektórych - domek ma być bezpieczny, według innych - ma być ładny, a według jeszcze innych - nie musi być ani ładny, ani bezpieczny (są również gracze, którzy twierdzą, że domek ma być i ładny i bezpieczny). Bezpieczeństwo w domu - jest ważne - dlatego dobrze, żeby dom miał ściany, i był dobrze oświetlony (oraz żeby nie był za duży jeżeli to nie jest konieczne). Jeżeli chodzi o estetykę, czy ogólne piękno domku - to też jest miło, kiedy nie stawiamy kwadratowych domków, całych z cobblestona - dlatego myślę, że warto poświęcić te kilka minut na poprawienie jakiegoś elementu, jeżeli wyjdzie w jakiś sposób nieestetycznie.
Portal do Netheru
To miejsce w rozgrywce, kiedy jesteśmy już doświadczeni, i idziemy do "nowego świata", w którym mamy nowe moby, bloki, rudy, lasy (od ostatniej aktualizacji, ale nie mam pewności czy już była) i wiele innych. Zazwyczaj rozgrywka w Netherze jest dość interesująca...
Portal do Endu
Kiedy znajdziemy ten portal, musimy mieć bardzo dobre przedmioty. W tym momencie stajemy się cudzysłowiowymi "Prosami". Musimy być przygotowani na walkę ze smokiem, i może endermanami.
Cel gry Minecraft
Celem gry Minecraft jest pokonanie smoka z Endu. Wtedy ze smoka wyskakuje EXP, który możemy pozbierać. Wtedy wskakujemy do portalu i wyskakują napisy końcowe. Po przejściu gry świat nadal istnieje, i możemy dalej toczyć swoją rozgrywkę.