• Zaloguj Zarejestruj

Zbieraj

Nagrody

Społeczność

Jak to działa

Interested in getting rewards for free?
    $5 for every new user with code: EARNWEB5
    Register in browser or download mobile app to redeem your bonus:
    Register Download
    Earnweb QR

Jakie shadery do Minecraft?

Minecraft. Chyba każdy człowiek na świecie słyszał już o tej kwadratowej grze. Dla niektórych strata czasu, inni mogą przy niej spędzać czas całe godziny i dni. Według mnie grafika owej gry jest średnia, ale w większym stopniu skupiam się na samej rozgrywce. W tym artykule opowiem wam trochę o najlepszych pod względem wizualnym i wydajnościowym shaderach by urozmaicić rozgrywkę.

Tak jak wcześniej napisałem, Minecraft bez shaderów ma swój urok. Zawsze grałem bez żadnych rozszerzeń graficznych. Dopiero pół roku temu, kiedy miałem odpowiedni sprzęt, zacząłem przygodę z shaderami.

Ustawienia

Obecnie gram na trzech shaderach i nie zmieniam ustawień samej gry przy zmianie shaderów. Używam procesora AMD Ryzen 5 2600x, karty graficznej RTX 2060 i 16 GB pamięci RAM. Gram na maksymalnych ustawieniach graficznych tj. grafika - dokładna, dynamiczne światła - dokładne, gładkie oświetlenie – maksymalne. Do tego dochodzi zasięg renderowania – 32. Karta graficzna jest ustawiona typowo pod jak najlepszą grafikę. Włączoną mam synchronizację pionową (mam monitor z odświeżaniem 60 Hz i więcej klatek nie widać).

3. Sildur's Vibrant Shaders High

Pierwsze shadery, o których opowiem to Sildur's Vibrant Shaders w wersji high. Prezentują się nieźle, kolory są naprawdę piękne i ciepłe. Do wyglądu wody muszę się jednak przyczepić, ponieważ wygląda ona nienaturalnie. Jeżeli jednak nie zwracacie uwagi na wodę to nic nie powinno wam w tych shaderach przeszkadzać. Poza tym, shadery te oferują nam pięknie wyglądające światła. Nie ma powodu do podziwu przy efekcie wilgotności powierzchni przy deszczu. Przy nawet najwyższych ustawieniach, widać bardzo dokładnie piksele. Pomimo tych wad, które wymieniłem, tych shaderów nie da się nie lubić. Jeszcze nie miałem okazji testować wersji Extreme, ale sądząc po gameplayach w internecie, wady wersji high zostaną wyeliminowane. Zapomniałem jeszcze dodać, że przy wymienionych powyżej ustawieniach graficznych, gram na sześćdziesięciu klatkach na sekundę z VSync. Normalnie jest około 120 klatek.

2. SEUS v11

Następną pozycją w moim rankingu jest SEUS v11 (Sonic Ether's Unbelievable Shaders). Gram z ustawieniami extreme plus motion blur. Z VSync jest stałe 60 klatek (czasem zdarzają się spadki, ale tylko przy aktualizacjach w Minecraftcie i jest wtedy w najgorszym przypadku 30 klatek). Normalnie wyciągam do 80 klatek na sekundę. Teraz kilka słów o wyglądzie. W przeciwieństwie do ciepłych kolorów Sildur's Shaders, w SEUS v11, są one blade. Czyni je to jednak bardziej realistycznymi. Woda jest naprawdę piękna i chyba najlepiej wypada w moim zestawieniu. Efekt wilgotności terenu wypada jest najlepszych ze wszystkich trzech shaderów. Nie widać pikseli jak w przypadku poprzednich shaderów. W nocy prawie nic nie widać, ale jednak nie jest to dla mnie wada. Światła są naprawdę bardzo piękne. Jedyny, ale bardzo znaczącym problemem są bugi narzędzi z nałożonym enchantem. Podczas ruchu kamerą, narzędzia rozmywają się, widać liczne piksele i wygląda to bardzo źle. Przez to, shaderów tych używam tylko w początkowej fazie rozgrywki, gdy nie używam jeszcze enchantów. Gdyby nie ten problem, wymieniłbym tylko te shadery w moim zestawieniu. Mimo tego bardzo znaczącego, przynajmniej dla mnie, problemu, gorąco polecam shadery SEUS v11.

1. BSL Shaders

Przyszła kolej na ostatnią i najlepszą według mnie pozycję rankingu. Są to BSL Shaders będące edycją shaderów SEUS. Najbardziej wymagające shadery w moim zestawieniu, chodzą na 50 – 60 klatkach z VSync i na 30 podczas aktualizacji. Normalnie można wycisnąć do 80 klatek. Shadery posiadają blade kolory, ale nie takie jak w przypadku SEUS v11. Są bardzo realistyczne podczas deszczu, nie licząc efektu wilgotności, którego nie posiadają (albo jeszcze go nie odkryłem). Światła są bardzo ładne. Woda może przegrywa z tą z SEUS v11, ale i tak jest piękna. Enchantu nie da się nie lubić, zwłaszcza w ciemnościach. Tutaj nie ma już bugów. Dobrze wyszło także rozmycie i wyostrzanie obrazu w zależności od nacelowania kamery. Shadery są bardzo dopracowane i to właśnie je pokochałem. Lepszych obecnie dla mnie nie znajdę.

Podsumowując moje zestawienie, sądzę że pomogłem w wyborze shaderów do Minecrafta. Ja osobiście nie mogę się doczekać następnych genialnych shaderów. Mam nadzieję, że już niedługo zostaną opublikowane shadery SEUS PTGI, a wtedy Minecraft będzie jeszcze lepszy. A jakie są wasze ulubione shadery?

7 kwietnia 2020 11:25 324
    0

dzk , super wypowiedź ! :) oby tak dalej

7 kwietnia 2020 11:27 324
    0

dobra składna wypowiedź

7 kwietnia 2020 11:38 324
    0

serio wszystko zrozumiałe

7 kwietnia 2020 11:38 324
    0

Dziękuje napewno wykorzystam ! 😀

7 kwietnia 2020 11:49 324
    0

dzieki może się przyda

8 kwietnia 2020 18:49 324
    0

Sposzkoooooo

8 kwietnia 2020 20:53 324
    0

Dzięki wielkie, przyda się

8 kwietnia 2020 20:58 324
    0

przyda sie

8 kwietnia 2020 20:59 324
    0

spoko artykul przyda sie w kazdym razie heheheheh

8 kwietnia 2020 22:39 324
    0

Szukałam shaderów dzięki za pomoc

8 kwietnia 2020 22:52 324
    0

Dzięki za pomoc !

8 kwietnia 2020 22:54 324
    0

lol

9 kwietnia 2020 17:08 324
    0

dzieki juz cie normalnie lowciam

9 kwietnia 2020 17:48 324
    0

lol

9 kwietnia 2020 17:48 324
    0

Ale to właśnie te shadery zależą od komputera bo ja mam słaby komputer więc nie mam shaderów, ale i tak minecraft jest ładny taki jaki jest :3

10 kwietnia 2020 12:21 324
    0

przydatne :)))

10 kwietnia 2020 14:07 324
    0

Dla mnie najlepsze są Sildursy : ) Pozdrawiam

10 kwietnia 2020 14:31 324
    0

Przydatne

10 kwietnia 2020 14:32 324
    0

bardzo przydatne