Khan Khan Z rhman
Khan Khan Z rhman
Gem8
Виталий Александрович
Виталий Александрович
Gem10
PaulTran
PaulTran
Gem20
tirkeypriyam567
tirkeypriyam567
Gem8
Maykon Ferreira
Maykon Ferreira
Gem8
Rakshit tawar
Rakshit tawar
Gem8
Erfenbach PayPal
Erfenbach PayPal
Gem105
Erfenbach PayPal
Erfenbach PayPal
Gem1,925
Mummyju Juju
Mummyju Juju
Gem5
Mummyju Juju
Mummyju Juju
Gem89
Gaming In The Moment
Gaming In The Moment
Gem101
Gaming In The Moment
Gaming In The Moment
Gem101
Erfenbach PayPal
Erfenbach PayPal
Gem1,400
Erfenbach PayPal
Erfenbach PayPal
Gem105
Kuku Negash
Kuku Negash
Gem40
lisa sanchez
lisa sanchez
Gem11
Mummyju Juju
Mummyju Juju
Gem35
Mummyju Juju
Mummyju Juju
Gem105
Kuku Negash
Kuku Negash
Gem20
Mummyju Juju
Mummyju Juju
Gem24
Deszcz

Gem0

unranked rank iconPaulTran: it's so hot
AdminSwirfty: Meowdy emote (inline chat version)
unranked rank iconFriz Friz: Hallow
unranked rank icongustavo silva: eeFr
unranked rank iconsebastian faria: como jugarlo total overdose sin descarga
AdminSwirfty: 1,000 Gems is equivalent to $1.00
unranked rank iconCastomic: Whats the converstion ratio?
unranked rank icontaidyg16: Quiero 100.000 robux 😭
AdminSwirfty: You can cashout your Gems for real rewards like game keys, gift cards, PayPal, etc.
unranked rank iconLucy p: Real money ??
SystemGamehag: 3 users received Gem49 from the Rain.
unranked rank iconFriz Friz: Why my offer is pending it complete in the company
unranked rank iconLucy p: Hola, paga enserio está aplicación??
unranked rank iconFriz Friz: Hallow
unranked rank iconwhos_who21: rain is coming
unranked rank iconRenita Hola: blobDance emote (inline chat version) T
SystemGamehag: One user received Gem1,756 from the Rain.
unranked rank icondem.pferd.heisst.horst: peepoHey emote (inline chat version)
SystemGamehag: One user received Gem194 from the Rain.
AdminJoshverd: Vibin emote (inline chat version)
novice rank icondeatek: funny site
SystemGamehag: One user received Gem169 from the Rain.
AdminSwirfty: Meowdy emote (inline chat version)
unranked rank iconCastomic: Vibin emote (inline chat version)
unranked rank iconCastomic: yu
SystemGamehag: One user received Gem27 from the Rain.
unranked rank iconАртём Косников: give me key from dark souls 3 plz)
AdminJoshverd: peepoHey emote (inline chat version)
novice rank iconhanfred: Meowdy emote (inline chat version)
AdminJoshverd: catJAM emote (inline chat version)
Zaloguj się, aby rozpocząć czat

37

0/160

Transistor - recenzja gry [PC, PS4, Linux]

OmniQuisi avatar

OmniQuisi

August 2, 2017 at 04:14 PM

9 godzin zniknęło z mojego życia. Tej jednej pięknej nocy, tak bardzo mnie w sobie rozkochała, uwodziła, by nad ranem pozostawić z pustką odczuwalną przez kilka ładnych dni... Tak właśnie wspominam Transistora. Grę, którą jeszcze długo będę wspominać i za którą będę tęsknić, ponieważ wiem, że drugiej takiej po prostu nie ma.
Czym jest Transistor? Jest to izometryczny action RPG osadzony w klimatach podobnych do japońskich science-fiction. Gra została stworzona przez studio SuperGiant Games, twórców stareńkiego Bastiona oraz mającego ledwie kilka dni Pyre, i chociaż ma już ponad 3 lata, dzięki jej stylowi graficznemu nie zestarzała się w ogóle. Warto wspomnieć o jej unikatowej mechanice - mimo, że świetnie udaje bardzo dynamicznego hack'n'slasha, po naciśnięciu spacji uruchamiamy aktywną pauzę, a wtedy... trzeba porządnie ruszyć głową. Gra uwydatnia wtedy swój ogromny potencjał strategiczny - posiadając pulę punktów akcji, musimy odpowiednio zaplanować użycie kilku z naszych 4 wybieranych umiejętności, tak aby wyrządzić jak największe szkody wrogom. No dobrze, dobrze. Ale dlaczego w takim razie rozpływam się nad Transistorem, jakbym właśnie zjadł najlepsze ciastko na świecie?

• Fabuła
Naszą protagonistką jest Ruda (tak, to jest jej imię), sławna w całym Cloudbank piosenkarka. Podczas jej koncertu na miasto przeprowadza zamach Camerata - tajemnicza organizacja, której motywy są wyjaśniane w całej grze za pomocą terminali (naprawdę warto przeczytać każdy z nich). Grupa do tego celu wykorzystuje Proces - armię robotów, z którą mierzymy się przez niemal całą grę. Mimo, iż mierzymy się tylko z jednym, mnogim przeciwnikiem, to ich różnorodność jest rozbudowana z poziomu na poziom. Po zamachu i ewakuacji nasza bohaterka budzi się na scenie i spostrzega, iż... straciła głos. Wtedy jej jedynym celem staje się ucieczka z miasta. Na początku swej drogi spotyka jednak wyjątkową broń - Transistora. Jest to ogromny, mówiący miecz, który ma wyjątkową właściwość - przechowuje w sobie świadomości tych, których zabito tą właśnie bronią. Za namowami Transistora zmienia się podejście bohaterki - zamiast ucieczki przechodzi do ataku przeciwko całej organizacji. 

Fabuła jest cała zawiła, i mogłaby być bardzo podobna do wszystkich filmów o zemście i tak dalej. Ale nie jest. Wraz z upływem gry i spędzaniem coraz więcej czasu z naszym gadającym przyjacielem, gra coraz głębiej wciąga nas w intrygę jaką jest Camerata i jej wewnętrzne konflikty. Zakończenie fabuły to mistrzostwo. Jeżeli nie ominęło się zbyt wielu terminali i uważnie śledziło losy postaci, końcówka potrafi zadać cios, po którym nie mogłem patrzeć na komputer kilka ładnych dni...

• Grafika
 Wspomniałem we wstępie o grafice - jest prześliczna. Jej wyjątkowy styl graficzny, który jest mieszanką obiektów trójwymiarowych i ręcznie namalowanych projektów poziomów w stonowanych neonowych barwach... Po kilku minutach tam spędzonych po prostu chce się tam zostać jak najdłużej. Wspomnę też o optymalizacji - na moim laptopie, którego używam do codziennej pracy i grania, gra utrzymywała stałe 60 FPS. Na komputerze o możliwościach niskich/kartofel - około 30 FPS; zdarzały się spadki, ale nigdy nie zacięcie się rozgrywki.

• Soundtrack
No, to dochodzimy do punktu, który sprawia, że gra jest taka jak ją opisywałem. W Transistora gramy tylko w nocy i tylko z założonymi słuchawkami. Soundtrack w tej grze to cudo. Ścieżki stworzone przez Darrena Korba, inspirowane muzyką elektroniczną, to coś, co wpadnie wam w ucho i tam zostanie. Na dowód, że to nie są puste słowa, przyznaję, że po godzinie gry zakupiłem soundrack w postaci DLC na Steamie, a po dwóch tygodniach pocztą przyszło do mnie to:

Właśnie tak - po raz pierwszy zamówiłem płytę z muzyką z gry. I z czystym sumieniem przyznam, że było to najlepiej wydane 20€ na jakąkolwiek muzykę. Która zresztą ciągle mi towarzyszy.

Czy gra jest warta zakupu? Owszem, ale radzę, byście dorwali ją na przecenie. W zamian otrzymacie przeżycie, której żadna inna gra Wam nie zaoferuje. W pełni zasłużone 5/5

recenzja portalu Gamehag - OmniQuisi
Primbob avatar

Primbob

September 15, 2020 at 08:05 PM

st to izometryczny action RPG osadzony w klimatach podobnych do japońskich science-fiction. Gra została stworzona przez studio SuperGiant Games, twórców stareńkiego Bastiona oraz mającego ledwie kilka dni Pyre, i chociaż ma już ponad 3 lata, dzięki jej stylowi graficznemu nie zestarzała się w ogóle. Warto wspomnieć o jej unikatowej mechanice - mimo, że świetnie udaje bardzo dynamicznego hack'n'slasha, po naciśnięciu spacji uruchamiamy aktywną pauzę, a wtedy... trzeba porządnie ruszyć głową. Gra uwydatnia wtedy swój ogromny potencjał strategiczny - posiadając pulę punktów akcji, musimy odpowiednio zaplanować użycie kilku z naszych 4 wybieranych umiejętnośst to izometryczny action RPG osadzony w klimatach podobnych do japońskich science-fiction. Gra została stworzona przez studio SuperGiant Games, twórców stareńkiego Bastiona oraz mającego ledwie kilka dni Pyre, i chociaż ma już ponad 3 lata, dzięki jej stylowi graficznemu nie zestarzała się w ogóle. Warto wspomnieć o jej unikatowej mechanice - mimo, że świetnie udaje bardzo dynamicznego hack'n'slasha, po naciśnięciu spacji uruchamiamy aktywną pauzę, a wtedy... trzeba porządnie ruszyć głową. Gra uwydatnia wtedy swój ogromny potencjał strategiczny - posiadając pulę punktów akcji, musimy odpowiednio zaplanować użycie kilku z naszych 4 wybieranych umiejętnoś
Bhgdgbnnbbb avatar

Bhgdgbnnbbb

September 16, 2020 at 12:00 AM

ciekawa gra hmmmm

Aonb avatar

Aonb

September 16, 2020 at 01:19 AM

Wygląda to bardzo interesująco. Dziękuję za Twój wysiłek! Opis jest trochę "ogólny", ale poetycki...i wystarczyło, że zaciekawiła mnie gra Transistor :) Uwielbiam gry izometryczne, nie wszystkie, ale niektóre.
Maercs avatar

Maercs

September 26, 2020 at 03:18 PM

Ciekawa recenzja
iqku33_ avatar

iqku33_

September 26, 2020 at 04:08 PM

Wygląda to bardzo interesująco. Dziękuję za Twój wysiłek! Opis jest trochę "ogólny", ale poetycki...i wystarczyło, że zaciekawiła mnie gra Transistor :) Uwielbiam gry izometryczne, nie wszystkie, ale niektóre.
Clown_Msp avatar

Clown_Msp

September 26, 2020 at 04:14 PM

ciekawe

Mery_113 avatar

Mery_113

September 26, 2020 at 04:16 PM

dzk wielkie
Transistor - recenzja gry [PC, PS4, Linux] na forum Od użytkowników na Gamehag