• Zaloguj Zarejestruj

    Zdobywaj KD

    Odbieraj nagrody

    Społeczność

    Jak to działa

    Oceń artykuł "Recenzja Super Mario Maker 2 "

    (4.57/5) 114 ocen
    maksmistrz99, 21 lipca 2021 12:40

    Recenzja Super Mario Maker 2

    Marzyłeś kiedyś o tworzeniu własnych leveli z gier Super Mario? Właśnie po to powstała ta gra!

     

    Posiadacze konsoli Wii U w 2015 roku otrzymali wielki hit, czyli grę Super Mario Maker. Jak niektórzy mogą poznać po tytule, mogliśmy tam stworzyć własne poziomy, a także grać w poziomy innych. Później, własnymi levelami mogli nacieszyć się także posiadacze Nintendo 3DS’a, a dokładnie 2 grudnia 2016 roku, czyli mniej więcej rok od premiery gry na konsolę Wii U. No ale czy to o Super Mario Maker miał być ten artykuł? Otóż tak i nie. Dnia 28 czerwca, 2019 roku, posiadacze (nadal najnowszej na rynku) konsoli od Nintendo, czyli Nintendo Switch, otrzymali kontynuację Super Mario Maker. Super Mario Maker 2, czyli jedna z najlepszych gier z serii Super Mario w 2D. W tym artykule zrecenzuję drugą część Mariowego szaleństwa z Wii U i 3DS’a. Zaczynajmy!

    Switchowy przebój – co warto wiedzieć?

    W grze Super Mario Maker 2 mamy do wyboru ponad 5 rodzajów gry takich jak:

    • Super Mario Bros, klasyk z lat 80.
    • Super Mario Bros 3
    • Super Mario World
    • New Super Mario Bros U
    • Oraz specjalny styl z własnymi przedmiotami, Super Mario 3D World

    Przedmioty, których możemy używać są w pierwszych 4 trybach takie same (ze zmienioną grafiką) a w trybie Super Mario 3D World, mamy przedmioty specjalnie przeznaczone do tej gry.

    Przedmioty: Na co się dzielą i ile ich mamy?

    Otóż podstawą dobrego levelu (a dokładnie to każdego levelu) są użyte tam bloki, Power Up’y, przeciwnicy i tak dalej. Przedmioty dzielimy na kategorie:

    • Terrain- między innymi znajdziemy tutaj rury, niektóre bloki, teren, semsolid platformy, mosty itd.
    • Items- czyli jak sama nazwa wskazuje- przedmioty. Znajdziemy tutaj monety, Power Up’y, a także Yoshiego.
    • Enemies- klasyczni przeciwnicy. Między innymi są to Goomby, Koopa Troopy, kilka bossów takich jak Bowser, Koopalings, Boom Boom i inni.
    • Gizmos- dodatki takie jak drzwi, przyciski ON/OFF, bloki ON/OFF, Snake Blocki, i inne dodatkowe ulepszenia twojego levelu.
    źródło: static.muve.pl/uploads/product-gallery/0113/3488/super-mario-maker-2-10-min.jpg

    Zabawa od samego Nintendo, czyli Story Mode.

    Darmowy tryb Story Mode polega na budowie zamku z zebranych monet. Mamy tam levele łatwiejsze, trudniejsze, a czasami zamiast monet, jako wynagrodzenie otrzymujemy przedmioty kosmetyczne do naszego Avatara twórcy w Course World. Fabuła trybu Story Mode jest krótka i zrozumiała. W skórcie polega ona na przechodzeniu leveli które otrzymujemy od Toada i zbieraniu monet które otrzymujemy za przejście danego poziomu. Po zebraniu wystarczającej ilości monet możemy rozpocząć budowę kawałka zamku. Proste? Za to fajne!

    Course World- trochę płatna, ale fajna rozrywka.

    W trybie Course World, możemy grać w poziomy innych, udostępniać własne, przechodzić je w 4- osobowych drużynach, lub speedrunować je w speedrunach Ninji. Wszystko brzmi super, ale jaki jest w tym haczyk? Otóż żeby grać w Course World, musimy wykupić płatną subskrybcję, Nintendo Switch Online. Czy warto? Jeśli lubisz Mario, i chcesz znaleźć czasami naprawdę dobre levele, to warto.

    Gołębiowe porady

    W grze mamy także świetne lekcje na temat budowania poziomów. Podczas lekcji, rozmawiają ze sobą dwie postacie, opisując przy swojej konwersacji jak budować. W skrócie mówiąc, gołąb i człowiek uczą nas grania w grę. Może trochę dziwne, ale na pewno przydatne!

    Zalety i wady

    Najpierw omówię zalety:

    • Większa ilość przedmiotów niż w SMM1
    • Ciekawy tryb Story Mode z około 90 misjami do przejścia
    • Nowy styl gry, Mario 3D World
    • Tutorial jak zbudować level
    • Lepszy edytor leveli

    A teraz wady:

    • Tryb Co-op jest totalnie losowy, łączy nas z graczami którzy mniej więcej w tym samym momencie kliknęli guzik Connect.
    • Brak kilku przedmiotów z SMM1

    Podsumowując, Super Mario Maker 2 jest jedną z najlepszych gier z serii Super Mario na Nintendo Switch. Oprócz edytora poziomów otrzymujemy także darmowy i wciągający tryb Story Mode.

    Oceń artykuł Recenzja Super Mario Maker 2

    (4.57/5) 114 ocen

    Komentarze

    mario miałem gre ale podobną

    20 sierpnia 2021 13:26
    0

    mario miałem gre ale podobną

    5 sierpnia 2021 11:47
    1

    kox bardzo dobry artykuł

    5 sierpnia 2021 11:47
    0

    ok. bardzo fajnie

    22 lipca 2021 16:29
    0

    spoko mega gra polecam artukuł

    21 lipca 2021 13:38
    0

    super artykuł

    21 lipca 2021 20:16
    0

    mega artykuł

    22 lipca 2021 18:56
    0

    spoko bardzo fajny artykuł

    21 lipca 2021 13:04
    1

    to jest najlepszy artykół jaki czytałem

    21 lipca 2021 18:30
    1

    kox bardzo dobry artykuł

    22 lipca 2021 08:36
    2