• Zaloguj Zarejestruj

    Zdobywaj KD

    Odbieraj nagrody

    Społeczność

    Jak to działa

    Oceń artykuł "F1 2019 - recenzja"

    (4.77/5) 35 ocen
    Tns1014, 13 stycznia 2020 20:37

    F1 2019 - recenzja

    Na wstępie krótko opowiem, że F1 2019 to dwunasta gra z cyklu gier F1 wydana przez Codemasters 25 czerwca 2019 roku na platformy PlayStation 4, Xbox One oraz PC. Gra otrzymała ocene 9/10 od GameSpot, cieszy się dobrą opinią choć nie jest perfekcyjna. W tym artykule zrecenzuje F1 2019 więc jeżeli zastanawiasz się czy warto zasięgnąć po tę produkcję i poświęcić jej trochę czasu, to serdecznie Cię zapraszam do przeczytania tego artykułu:)

    F1 2019, gra wyścigowa w której jeździmy bolidem Formuły 1. Tworzymy swój własny profil lub wcielamy się w zawodowych kierowców i bierzemy udział w karierze lub zwykłym trybie Grand Prix. W grze mamy dostęp do wszystkich bolidów i kierowców F1 z sezonu 2019.
    Mamy do wyboru wszystkie 21 torów oraz kilka z nich jest dostępnych w skróconej wersji, co jest miłą odmianą od jazdy na tym samym torze przez cały czas.

    Gra w końcu doczekała się trybu F2. Rozgrywkę rozpoczynamy w bolidzie F2 pod koniec wyścigu, z uszkodzonym bolidem musimy dojechać do mety. Ścigamy się między innymi z Alexem Albonem, Russelem i Norissem. Musimy jeszcze przejechać kilka wyścigów żeby odblokować karierę F1 ale gra od początku stawia nas w trudnych sytuacjach więc rozgrywka jest całkiem ciekawa.

    zmhMBcs3J1CJcgxPIlXGeN5q5ppqrI.jpg

    W karierze wybieramy zespół w którym będziemy się ścigać. Oczywiście nim lepszy zespół, tym trudniejsze wymogi oraz jego cele. Teamy takie jak Mercedes, Ferrari lub Red Bull od samego początku będą wymagały od gracza wysokich wyników, więc nowi gracze powinni pominąć te zespoły. Racing Point, Renault oraz Haas wyglądają najkorzystniej w tej sytuacji. Ulepszamy nasz bolid wypełniając cele zespołu oraz kończąc programy treningowe, więc nawet zwykłe treningi pomagają w rozwoju samochodu. Jest też nowość a mianowicie transfery kierowców. W ciągu sezonu kierowcy mogą zostać wyrzuceni z zespołu lub może nastąpić wymiana między dwoma zespołami, co troszkę zmienia karierę. Nie są one co prawda zbyt realistyczne bo będąc wyrzuconym z Haas można zostać przydzielonym do Red Bulla.

    Mamy do wyboru bardzo dużo ustawień względem rozgrywki. Do wyboru mamy poziom trudności naszych przeciwników, długość oraz ilość treningów, tryb kwalifikacji, na przykład one-shot, jedna sesja lub normalne 18/15/12 min oraz długość wyścigu. Każdy gracz może ustawić sobie asysty, lub ich brak. W tej kwestii naprawdę nie można narzekać bo mamy do wyboru bardzo dużo kombinacji, każdy gra tak jak lubi. To powoduje, że w grze mamy dostęp do krótkich, kilkuminutowych sesji lub realistycznych, kilkugodzinnych weekend'ów wyścigowych, które dają większą satysfakcje z zwycięstwa. To samo obowiązuje w trybie Grand Prix tylko, że tam wybieramy wyścigi w których chcemy brać udział, reszta przebiega tak samo.

    W grze mamy dostęp do trybu multi-player, choć w tym wypadku nie jest tak cudownie, optymalizacja nie jest na bardzo wysokim poziomie ale te problemy nie występują u wszystkich. A społeczność graczy niezbyt się zmieniła. W grze nadal występują ludzie którzy niszczą innym rozgrywkę ścinając zakręty, wjeżdżając w innych i wiele innych. Za to istnieje dostęp do lig. Gracze sami je tworzą, ustawiają wydarzenia, ich czas odbycia, i długość rozgrywki, co jest jak najbardziej OK.

    xRm6nW1ebgSokREEiUcky4nYUqtzx7.jpg

    Próby czasowe to kolejny tryb rozgrywki dostępny dla graczy. Do wyboru mamy bolidy klasyczne, F1 2019, F2 2018 oraz F2 2019. Wybieramy bolid, tor na którym chcemy jeździć a później ewentualnie konfiguracje bolidu. Dostępny jest również ranking. Widzimy tam najlepsze czasy danego toru, możemy skopiować konfiguracje innego gracza lub uruchomić ''ducha''.

    Grafika w tej grze niestety nie polepszyła się w stosunku do poprzednika, ale nie jest tak źle. Choć oświetlenie torów w nocy jest lepsze. Niektóre modele ludzi, drzew, budynków są bardziej rozmazane, ale nie jest to aż taki wielki minus, aby zniechęcał do rozgrywki.

    JJi8hVzs3WgTx4wSljTp2kCuG1D7bo.jpg

    Zalety:

    - Tutorial z Formułą 2

    - dużo trybów rozgrywki

    - lepsze oświetlenie w nocy

    - transfery w karierze

    - ligi

    - wiele opcji konfiguracji rozgrywki


    Wady:

    - grafika

    - multi-player

    - optymalizacja

    - niezbyt realistyczne cele zespołu

    Podsumowując, F1 2019 to godny następca gry z 2018 roku który na pewno zadowoli wielu graczy, niestety niektóre aspekty się uległy poprawie ale nie są one tak odczuwalne, aby popsuły jakość rozgrywki. Gra ma wiele do zaoferowania i jest w stanie zapewnić dużą ilość rozrywki. Mimo kilku wad oceniam tę grę na 9/10.

    Oceń artykuł F1 2019 - recenzja

    (4.77/5) 35 ocen

    Komentarze

    Nie moje klimaty, ale artykuł napisany jest dobrze.

    21 stycznia 2020 14:00
    0

    Sam sie zboeram i sie zebrac nie moge

    19 stycznia 2020 16:59
    0

    Spoko grafika

    19 stycznia 2020 21:44
    0

    Może zagram dobry artykuł

    19 stycznia 2020 20:34
    0

    fajny artykuł

    20 stycznia 2020 09:18
    0

    Polecam przeczytac ten artykuł bardzo wiele rzeczy można sie dowiedzieć

    13 stycznia 2020 23:21
    0

    SUUUUUUUUUUUUUUPEr

    19 stycznia 2020 20:49
    0

    NICE

    20 stycznia 2020 19:39
    0

    mega

    22 stycznia 2020 09:16
    0

    jest kubica mozna grac!

    19 stycznia 2020 16:55
    0