• Zaloguj Zarejestruj

    Zdobywaj KD

    Odbieraj nagrody

    Społeczność

    Jak to działa

    Oceń artykuł "Clash of Clans android - recenzja"

    (5/5) 1 ocena
    stawiar, 14 grudnia 2016 15:15

    Clash of Clans android - recenzja

    Nie zdziwi mnie jeśli wcześniej obiła się wam choćby o uszy ta produkcja. Clash of Clans to typowa gra strategiczna z typu MMO w klimacie średniowieczno - nowożytnym, wydana przez Supercell. Na platformie iOS została wydana 2 sierpnia 2012 roku, a dostępna na urządzenia z systemem android stała się 7 października 2013 roku. W Sklepie Play pobrano ją już około 500 000 000 milionów razy co mówi wręcz samo za siebie.

     Naszym zadaniem jest rozbudowa naszego królestwa we wszelki aspektach, werbowanie różnorodnych jednostek, które z kolei możemy ulepszać tak jak wszystkie dostępne tu budowle i fortyfikacje. Głównymi surowcami możliwymi tu do zdobycia poprzez między innymi atakowanie innych graczy z całego świata są zwykły eliksir, diamenty, złoto i wyjątkowy, czarny eliksir, których możemy używać przy choćby przyspieszeniu czasu budowy czy werbunku. Za jej ewidentnie nieodłączny element trzeba uznać formę społeczności w formie klanu. Klan możemy oczywiście stworzyć sami, bądź dołączyć już do wcześniej założonego, u którego boku możemy walczyć z innymi w wojnie klanów. Dostępny jest tu również czat klanowy, stopień zajmowany w klanie itp. Ataki na innych graczy możemy przeprowadzać na nieskończenie wiele sposobów poczynając choćby od zniszczenia muru zamkowego przez ciężkich piechurów, przechodząc do magów przez łuczniczki. Oprócz funkcji multiplayer, możemy tu również prowadzić kampanię przeciwko nieznośnym goblinom, które na każdym kolejnym etapie zyskują w siłę. 

     Przechodząc do samej grafiki, stwierdzam śmiało że jest na najwyższym możliwym poziomie jak na grę mobilną, a do tego jest bardzo dobrze zoptymalizowana. Oczywiście w grze są dostępne mikropłatności, choć można je uznać za nie mające szczególnego wpływu na nasz rozwój, przez co nie niszczymy rozgrywki innym graczom, którzy tych że mikropłatności ni dokonują. W CoC mamy dostępne zaawansowane statystyki na tle militarnym jak i gospodarczym, przez co możemy porównać się z innymi w wielu aspektach. Jedną rzeczą która mnie tu otwarcie nie zadowala jest forma terenu w kształcie kwadratu, która pozwala na rozbudowę tylko w wyznaczonym zakresie. Dla przykładu w Boom Beach, czyli innej równie popularnej grze od Supercell nasze pole działania jest wyznaczane w sposób losowy.

     Podsumowując, osobiście uznaję ją za najlepszą grę strategiczną MMO w Sklepie Play i w wypadku gdybyście zastanawiali się nad wyborem gry w tym stylu, szczerze polecam Clash of Clans.

                                                                       Pozdrawiam serdecznie - stawiar

    Oceń artykuł Clash of Clans android - recenzja

    (5/5) 1 ocena

    Komentarze

    jest super xdxddxxddxdxdx

    10 czerwca 2020 12:39
    0

    Op gra

    27 marca 2017 15:48
    0

    Dzięki

    20 grudnia 2016 19:22
    0

    D O B R E

    20 grudnia 2016 15:56
    0

    Spoko gra

    24 grudnia 2018 18:26
    0

    Dzięki ;D

    19 grudnia 2016 21:54
    0

    o kur jaki *********

    4 kwietnia 2020 19:56
    0

    Fajny artykul

    19 grudnia 2016 15:08
    0

    Jest super

    28 sierpnia 2019 11:38
    0

    ja gram od grudnia 2k13 B)

    5 listopada 2020 08:17
    0