15
0/160
sk4la
May 20, 2019 at 02:08 PM
Assassin’s Creed Origins to gra studia Ubisoft Montreal. Jest kolejną, dziesiątą już częścią serii, opowiadającej o walce zakonu Asasynów z Templariuszami. Tym razem przenosimy się do Starożytnego Egiptu, gdzie przeżyjemy historię medżaja Bayeka. Gra została wydana 27 października 2017 roku na Windowsowe PC-ty, Xbox One i PS4. Chciałbym jeszcze dodać, że tytuł ten ogrywałem na Xbox One S. W tym artykule przedstawię w plusy i minusy gry i odpowiem na pytanie, czy warto tę grę zakupić.
Uwaga: proszę liczyć się z tym, że to tylko i wyłącznie moja opinia i każdy może mieć na ten temat inne zdanie.
Ogromny zróżnicowany świat to chyba jeden z najważniejszych plusów. Teren gry jest prze-ogromny i jest pełen zróżnicowanych form terenu: pustynie, miasta, morza, podmokłe tereny i wiele więcej. Zwiedzając świat gry natrafimy na ogromne piramidy w Gizie, czy nawet grobowce po dawnych cywilizacjach. Warto też dodać, że tak duży teren nie powoduje zaniedbania jego jakości. Ulice Aleksandrii żyją, jakość wykonania budynków jest wręcz znakomita, a ilość szczegółów powala.
Kolejnym plusem jest grafika, a szczególnie oświetlenie. Cienie wyglądają realistycznie, co bardzo dobrze widać przy pięknych zachodach słońca i w starożytnych, ogromnych grobowcach. Buduje to świetny klimat. Nie zawaham się nawet powiedzieć że to jedna z najpiękniejszych gier jakie kiedykolwiek widziałem ( a widziałem wiele).
Przyszedł czas na najważniejsze, czyli gameplay. Model walki został zmieniony. Jest zdecydowanie ciekawszy i w końcu stanowi jakieś wyzwanie, bo ten poprzedni to jakieś nieporozumienie. Teraz nie polega on tylko na prostych kontrach, jest bardziej złożony. Osobiście przypomina mi ten z Wiedźmina 3 (podobieństw między tymi tytułami jest dużo pod wieloma względami).
A więc wróćmy do gameplay’u. W grze obecny jest system no tak jakby RPG. Nasze bronie posiadają teraz levele, my posiadamy level, przeciwnicy posiadają levele… itd. Teraz prawie wszystko posiada swój poziom. Nie zabijemy przeciwnika jeżeli nasza broń ma dużo mniejszy level od niego. Dodatkowo używając skór zwierząt i innych surowców możemy ulepszać niektóre części ekwipunku np. ukryte ostrze. Oczywiście zmusza nas to czasami do dokładniejszej eksploracji, grindowania i polowań, ale osobiście mi to nie przeszkadzało.
No niestety jak w każdej grze, tutaj też pojawiają się minusy. Pierwszy z nich to jakość zadań. Zastanawiałem się, czy dodać to plusów to, że przejście całej gry u mnie trwało dużo ponad 100 godzin, jednak zrezygnowałem z tego pomysłu. Zadania w Origins najczęściej wyglądają następująco: idź i zabij, idź i przynieś, idź uwolnij lub eskortuj. Czasami zdarzają się perełki, ale większość zadań tak właśnie wygląda.
Następnym minusem jest nudny początek gry (chodzi o fabułę). Oczywiście nie mówię, że to był jakoś koszmarnie zły, po prostu brakowało mi takiego: wow, czegoś co nakręciłoby mnie do dalszej gry. Z tego powodu, po przejściu pierwszej lokacji odstawiłem grę na około 3-4 tygodnie.
Trzecim minusem są… mikropłatności. Tak mikropłatności w grze za ponad 200zł (w dniu premiery). Na szczęście nie są one konieczne no przejścia gry, ale sam fakt ich występowania to duży minus.
Czwartym minusem jest… no właśnie co. Przyznam szczerze, że nie potrafię znaleźć więcej minusów. Reszta to są takie drobnostki, że aż nie warto o nich wspominać.
A więc, czy warto kupić Assassin’s Creed Origins? Odpowiedź jest prosta- tak!
Dziękuję za rady w komentarzach, naprawdę mi to pomaga.
drenn3
May 20, 2019 at 06:18 PM
Zastanawia mnie dlaczego nie zostało to upublicznione w artykułach? Być może temat był już wałkowany wiele razy? Ciężko powiedzieć.
Tekst jest solidny i bezbłędny, a opinia autora jest poparta argumentami.
Chociaż według mnie to tutaj nie pasuje: "Czwartym minusem jest… no właśnie co. Przyznam szczerze, że nie potrafię znaleźć więcej minusów. Reszta to są takie drobnostki, że aż nie warto o nich wspominać."
Ten fragment to zwykłe i niepotrzebne lanie wody by całość zawierała więcej znaków i być może właśnie to przesądziło o umieszczeniu całego tekstu tutaj zamiast wśród innych artykułów. Radzę na przyszłość unikać takich wpadek.
Madmalina
May 20, 2019 at 08:48 PM
dzieki za informacje !
aseczeQ
May 20, 2019 at 08:56 PM
TAk naprawdę bardzo git info
bmwlolo
May 20, 2019 at 11:11 PM
thx za info
Matx987
May 21, 2019 at 07:00 PM
Dokładnie
kubav1010
May 24, 2019 at 01:25 PM
Dzieki za info
Matx987
May 25, 2019 at 06:04 PM
dzk info
EvaithV2
May 25, 2019 at 09:50 PM
Dziękuje.
Matx987
May 26, 2019 at 09:27 PM
Dziękuję za informację bardzo mi pomogłeś
Marcin34
May 27, 2019 at 06:10 PM
Przydatna informacja.
doomisia05_
May 27, 2019 at 10:19 PM
naprawde
PolishGamer45
May 30, 2019 at 09:21 PM
Kawał dobrej roboty
Robux38382
June 2, 2019 at 06:55 PM
Aha dobrze?
pawel_golanowski
June 5, 2019 at 03:30 PM
Podstawke mam ale przydaloby się jeszcze mieć DLC.
Thebes
June 9, 2019 at 09:22 PM
Marzy mi się ta gra. Moje Klimaty :thumbsup:
xGregoriusx
June 11, 2019 at 04:54 PM
Dzięki za info.
ZiemskiKosmita
June 11, 2019 at 10:57 PM
dzięki
Gepardo4389
June 13, 2019 at 01:54 PM
gites majonez xd dobre napisane xd
Gepardo4389
June 17, 2019 at 05:04 PM
dzięki za poradnik przyda mi się jak będe grał
Thebes
June 18, 2019 at 03:54 AM
Jak dla mnie Przede Wszystkim Klimat i Realia :)
naqutiem1
June 21, 2019 at 02:52 PM
Fajne dzieki
jakub_czarnecki1
June 24, 2019 at 10:19 PM
spoko artykuł
jakub_czarnecki1
June 24, 2019 at 10:20 PM
spoko artykuł
jakub_czarnecki1
June 24, 2019 at 10:20 PM
zrobisz więcej ?